LittleMinds a Covid ideje alatt

LittleMinds a Covid ideje alatt

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy ebben a kialakult – mindenki számára megpróbáló időszakban, amit a pandémia miatt szenvedünk el – szabad-e bébiszitterre bízni gyerekeiket. Teljesen jogosan merülnek ilyen és ehhez hasonló kérdések: nem vállalok-e nagy rizikót azzal, hogy egy idegenre bízom a gyerekem, aki esetleg nem olyan odafigyeléssel éli mindennapjait, mint mi? Egyébként is nehéz megfelelő segítőt találni, de így, a koronavírus kellős közepén, komplikált feladat ennek abszolválása. Ráadásul az sem könnyíti meg a dolgot, hogy interjúztatni kell a jelölteket. Azonban miért is akarna bárki az otthonába több, általa nem ismert embert beengedni, plusz, a maszk használata sem kedvez a bizalomnak, nélküle viszont elképzelhetetlen az első személyes találkozó. Jó, de akkor mi a megoldás? – teszik fel a kérdést többen. Erre adunk választ, Polyák Beával, a LittleMinds tulajdonosával beszélgettünk.

Mennyiben változtatta meg a koronavírus a LittleMinds működését?

Számunkra az egészség védelme most legalább annyira fontos lett, mint a bébiszitterek megfelelő képzése. Felállítottunk egy higiéniai protokollt, minimalizáljuk a tömegközlekedést és betegség esetén, kivonjuk a bébiszittert a munkából – legyen szó akár csak egy kis orrfújásról is. Most kifejezetten fontos, hogy ügyeljünk minden apró részletre és a családdal együtt kialakítsuk azt a koronavírus alatti rutint, ami mindenki számára megfelel. A cégnél már kizárólag online működnek a tréningek és videós interjúk vannak, minimalizáljuk a kontaktálást amennyire lehet. Ebből adódóan, az interjúk is online zajlanak, ami nem csak, hogy kényelmesebbé teszi a keresést, de biztonságosabbá is, mind a két fél számára.

Milyen kockázati faktorral kell számolniuk a szülőknek, ha a LittleMinds-tól kérnek segítséget?

Úgy gondolom, hogy lényegesen kevesebb kockázattal kell azoknak a szülőknek számolniuk, akik tőlünk kérnek gyermekfelügyeleti segítséget. Folyamatosan tájékoztatjuk a bébiszittereket a COVID-19 hírekről és emellett higiéniai oktatásban is részesülnek. Minden bébiszitter aki nálunk dolgozik, komolyan veszi a kialakult helyzetet és vigyáz arra, hogy esetlegesen ne ő legyen az, aki elviszi a vírust a családhoz. Ha mégis jeleket észlel magán, azonnal értesít minket és természetesen el sem indul dolgozni. Amennyiben COVID-gyanús, mi álljuk a tesztjének költségeit. Továbbá ha a szülőt megnyugtatja, kérheti, hogy maszkban dolgozzon a bébiszitter, illetve van lehetőség arra is, hogy a családnál lakjon a segítő, így minimálisra lehet csökkenteni az esélyét annak, hogy a bébiszitter megfertőződik egy külső helyszínen. 

Fontos, hogy a bébiszitterek nap, mint nap, beszámolókat írnak napjaikról, melyből kiderül, hogy miket játszottak, milyen feladatokat készítettek és merre jártak aznap. Ha esetleg voltak közösségben, a következő családot akikhez menne dolgozni, feltétlenül értesítem erről. Abban az esetben, ha a család ezt nehezményezi, lehetősége van rá, hogy lemondja a segítséget, vagy kérhet másik bébiszittert a cégtől.

Tényleg nagyon rugalmasak vagyunk, rendkívül gyorsan alkalmazkodunk egy-egy helyzethez. Van olyan bébiszitterünk is, aki nem ül tömegközlekedésre a vírus miatt, viszont jogosítványa sincs, érte mindig elmegy a család és azt is megoldják, hogy hazajusson. Természetesen a fentebb felsoroltak ugyanúgy vonatkoznak a családokra is, például ha külföldre utaznak, jelezniük kell felénk, ahogyan ezt a bébiszitterek is teszik. Fontos még, hogy beteg gyermekre csak akkor vigyázunk, ha nem áll fenn koronavírus gyanúja, illetve az állandó bébiszitter más családhoz nem járhat. A bébiszitterek és a családok védelme a legfontosabb számunkra. Ebben a nehéz, embert próbáló időszakban is a legjobb szolgáltatást szeretnénk nyújtani. 

Milyen változásokat vezettek még be?

Folyamatosan követjük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett ajánlásokat, illetve a Nemzetközi Bébiszitter Szövetség javaslatait is. Ezeket és saját tapasztalatainkat mostuk össze, mely két irányvonalat ad működésüknek a vírus alatt. Az egyik, amikor a gyerek otthonról tanul, a másik meg értelemszerűen az, ha muszáj tanintézménybe járnia a gyereknek.

Hogyan alakulnak a koronavírus alatti külsős programok, viszi-e közösségbe (játszótér, játszóház, foglalkozások, stb…) a bébiszitter a gyerekeket? 

Mi nem javasoljuk a zárt térben való csoportosulást, de a családra bízzuk, hogy mik az elvárásaik. Mindig a családtól függ, hogy mire van igény – természetesen ésszerű keretek között – hiszen egy bébiszitterrtől sem várjuk el, hogy olyasmit csináljon, amit nem érez komfortosnak. Tehát kockáztatni, nem kockáztatunk. Minden részletre figyelünk, például ha tömött egy játszótér, oda már nem viszi be a bébiszitter a gyereket, azonban bánkódni sem hagyják a kicsiket, másik helyre mennek inkább játszani vele. Ezért is készítettem egy olyan térképet, amelyen Budapest legtöbb játszótere megtalálható, hogy gyorsan tudjanak alkalmazkodni a helyzethez. Egyébként a segítőket is arra biztatom, hogy térképezzék fel a terepet ahol dolgoznak, így folyamatosan tudjuk bővíteni a térképünket és új, gyerek-kompatibilis helyeket is meg tudunk jelölni rajta. Enni utcán csak akkor kap a gyerek, ha van lehetőség megfelelően megtisztítani a kezeit és akkor is csak olyan helyen, amely nem zsúfolt. Megtanítjuk a bébiszittereket arra, hogy hogyan magyarázzák el játékosan a gyermekeknek a kézmosás fontosságát és a vírus veszélyeit, így ezzel sem szokott probléma lenni. Természetesen vannak szülők akik lazábbak, vannak, akik szigorú szabályok között élnek, a mi feladatunk az, hogy megfelelő tájékoztatás mellett a gyermek, a család és a bébiszitter számára is elfogadható körülményeket biztosítsunk. 

Hogyan lehet a legjobb szolgáltatást nyújtani manapság?

Flexibilisnek kell lenni és maximálisan alkalmazkodni a család elvárásaihoz. Mivel napról-napra változnak a dolgok, sőt, előfordul, hogy óráról-órára, így nekünk is fel kell vennünk ezt az új ritmust. Jelenleg hatvan családnak segítünk és nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kommunikáció az első. Ha ez utóbbi rendben van a család és a bébiszitter között, illetve köztem, a szülők és a bébiszitter között is, biztos vagyok benne, hogy mindenki azt kapja, amire számít és ha mindenki boldog, a gyerek is az lesz.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *